La presentació s’ha fet aquest matí a Castellbell i el Vilar, el primer municipi que acull l’exposició

Als matins oferirà activitats dirigides per a escoles, i a les tardes serà de visita lliure

Les il·lustracions són del conegut dibuixant Joan Turú

Un bosc ple d’arbres de gairebé 2 metres d’alçada, un recorregut màgic acompanyats de personatges il·lustrats pel conegut Joan Turú, zona de font i descans i cistelles plenes de contes que fan reflexionar sobre els estereotips de gènere i demostren que qualsevol, independentment de si és nen o nena, pot escollir lliurement el que vulgui. Aquests són els elements bàsics d’”El bosc dels contes”, una exposició itinerant que posa en marxa el Consell Comarcal del Bages, amb el suport de la Diputació de Barcelona, i que avui s’ha presentat a Castellbell i el Vilar, el primer municipi que l’acull. Després, continuarà el seu recorregut per molts altres municipis del Bages. Al matí es faran activitats dirigides per una conta-contes i pensades per a escoles, i a les tardes l’exposició serà de visita lliure.

Eina a l’abast dels Ajuntaments

El conseller de l’àrea d’Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal del Bages, Albert Marañón, ha explicat que “l’exposició és una nova eina que posem a l’abast de tots els Ajuntaments de la comarca per ajudar a construir una societat més igualitària” i ha afegit que “els contes esdevenen una eina de transmissió de valors clau per construir un futur millor”. Per la seva part, la regidora d’Infància, Joventut i Igualtat de l’Ajuntament de Castellbell i el Vilar, Neus Palacios, ha “agraït el gest del Consell Comarcal d’estrenar la mostra al municipi” i ha augurat que l’exposició agradarà a pares i mares i a infants.

Els objectius d’aquesta exposició són oferir contes sense estereotips de gènere, sense desigualtat, on els personatges siguin lliures; mostrar versions més igualitàries dels contes tradicionals; fer repensar la utilitat de les versions antigues en la societat actual; aprendre a detectar el biaix sexista dels contes i eliminar-lo; i ampliar el ventall de contes disponibles a les escoles i llars del Bages.

Les activitats guiades per a escoles

Al matí, l’exposició serà visitada per escoles del municipi on estigui instal·lada, i hi haurà una dinamitzadora que guiarà els infants, explicant-los contes i motivant la seva participació. Les activitats pensades per a cada edat són les següents:

  • Cicles infantil i inicial: visita guiada a l’exposició, entrega de material didàctic i cessió de contes per treballar a l’aula.
  • Cicle mitjà: visita guiada, visionat de la pel·lícula “La Ventafocs” (Václav Vorílcek, 1973) -una versió que ofereix una Ventafocs valenta i enginyosa allunyada de la visió ensucrada i victimista del conte clàssic-, i entrega de material didàctic.
  • Cicle superior: activitats per fer a l’aula, com un taller sobre com reiventar la publicitat per eliminar els estereotips sexistes, i el visionat de la pel·licula “Al sostre del món” (Rémi Chayé, 2015), la història d’una joveneta russa que parteix cap al Pol Nord seguint la pista del seu avi.

Les il·lustracions

L’exposició crea un itinerari a partir de 8 arbres de cartró, d’entre 1,4 i 1,8 metres d’alçada, i altres elements com àrees de descans, on s’explicaran els contes als més menuts, i una font. Durant el camí, els visitants podran anar trobant diferents personatges, obra del conegut il·lustrador Joan Turú: una princesa que juga a futbol, un cavaller cosint-se la capa, una nena mecànica arreglant l’home de llauna, un pirata canviant els bolquers a un nadó, una caputxeta vermella molt espavilada i els set nans fent la bugada.

Els plafons d’inici i final fan reflexionar sobre els estereotips, conviden a posar-se al lloc de l’altre i donen valor a la diversitat i a la llibertat.

On es pot veure l’exposició?

El primer municipi que acull l’exposició “El bosc dels contes” és Castellbell i el Vilar, on es podrà visitar del 13 al 23 d’octubre; entre el 25  i el 31 d’octubre serà a Castellgalí; del 2 al 10 de novembre es traslladarà a Monistrol de Montserrat; de l’11 al 20 de novembre serà a El Pont de Vilomara; i del 21 de novembre a l’11 de desembre, a Sant Vicenç de Castellet. Entre els mesos de gener i maig, l’exposició arribarà a 7 altres municipis del Bages. En total, durant el curs, hi passaran 24 escoles diferents i la podran veure 3.000 infants.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF