El projecte “Simbiosi Industrial al Bages 2018” preveu diverses sessions formatives de treball amb l’objectiu de fomentar les interrelacions entre empreses i desenvolupar nous models de negoci

L’impuls de l’economia circular és l’eix vertebrador de les accions de desenvolupament comarcal previstes per aquesta tardor per part del Consell Comarcal del Bages. L’ens està portant a terme el projecte “Simbiosi Industrial al Bages 2018”, que inclou una sèrie d’accions formatives i d’assessorament tècnic dirigit a les empreses, les associacions d’empresaris i al personal tècnic dels municipis, per tal d’oferir eines i recursos per incrementar la competitivitat de les empreses a través de la innovació, les millors pràctiques disponibles i el desenvolupament de nous models de negoci.

El conseller de Desenvolupament Comarcal, Joan Badia, ha explicat que «la millora de la competitivitat de les nostres empreses és clau perquè el Bages continuï sent una de els comarques més dinàmiques del país. La innovació i les sinèrgies entre les indústries permetrà generar noves oportunitats de negoci i llocs de feina».

Des del Consell Comarcal, ja s’estan realitzant assessoraments personalitzats a empreses en matèria d’economia circular, més concretament a les indústries dels polígons industrials. Aquest assessorament consisteix en la visita d’un consultor especialista extern a les empreses, i en l’emissió d’un informe personalitzat de Diagnosi d’Oportunitats de Millora Ambiental i Simbiosi Industrial. Fins el moment s’han programat un total de 18 assessoraments a diferents empreses de la comarca.

Una de les iniciatives que també contempla el projecte és el cicle de càpsules formatives en economia circular dirigides al personal tècnic dels municipis de la comarca, de les quals es programen les dues primeres durant aquest mes de novembre. La primera serà el 16 de novembre i oferirà formació sobre els conceptes clau de l’economia circular i les oportunitats de negoci que pot generar. La segona serà el 23 de novembre i versarà sobre projectes pràctics de simbiosi industrial i com implementar-los al Bages.

En paral·lel, es realitzaran una sèrie de sessions de treball a les associacions d’empresaris de polígons dels diferents municipis de la comarca. Aquestes trobades comptaran amb la participació d’experts en la matèria que oferiran els seus coneixements per tal d’estimular l’adopció d’iniciatives d’economia circular entre les empreses dels polígons del Bages.