El primer simposi sobre història de la mineria a Catalunya va reunir unes 200 persones i va reivindicar la sostenibilitat de les activitats mineres

El primer Congrés de Patrimoni Miner i Història de la Mineria i la Geologia de Catalunya tanca portes amb bona valoració per part de l’organització i diverses propostes per la futura edició. El simposi va reunir unes 200 persones entre les activitats de camp realitzades al Solsonès i la Noguera i els actes centrals que es van realitzar a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa. Entre les principals conclusions, l’organització destaca el ferm compromís a recolzar i potenciar les activitats del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, així com donar suport al desenvolupament del recentment designat Geoparc Mundial UNESCO Conca de Tremp-Montsec.

El conseller de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Bages, Josep Canals, explica que «hi ha un consens general entre la comunitat científica i professional d’aquest àmbit en què el Geoparc de la Catalunya Central disposa d’un patrimoni geològic singular que li dona encara més personalitat, fet que és extremadament positiu i que segur que entre tots aconseguim impulsar encara més que la ciutadania el conegui i se l’estimi».

A més, l’organització del Congrés va reivindicar que les activitats mineres del nostre país es facin amb «una absoluta i total harmonia envers la natura i respectant la població, tot facilitant el desenvolupament rural com una eina integradora dels nostres territoris». Per a aconseguir-ho l’any vinent es crearà el Premi Lluís Marià Vidal, destinat a la persona o institució que més destaqui en els àmbit de la mineria, la geologia, la mineralogia o l’arqueologia, a més d’homenatjar la figura del considerat pare de la geologia catalana.

En les conclusions del simposi també es destaca la voluntat d’aprofundir en la divulgació de tots aquests camps donant suport a la creació d’equipaments ja fora de la comarca del Bages, com és el cas del Museu de la Mineralogia dels Pirineus i les Terres de Lleida, a més de la creació del Parc Geològic i Miner del Solsonès i el Parc Geològic i Miner de la Noguera. Per últim, es va decidir atorgar un reconeixement a Antoni Lacasa, paleontòleg i defensor de la integritat de la pedrera de calcàries litogràfiques de Meià i de la conservació dels seus fòssils.

El Congrés ha suposat un esdeveniment rellevant de divulgació sobre aquesta professió que forma part del desenvolupament natural i social del Bages. Ha estat organitzat per la Societat Internacional de Geologia i Mineria per al Desenvolupament i Gestió del Territori (SIGMADOT), sota la direcció de Josep M. Mata-Perelló, doctor honoris causa per la UPC, assessor de diversos geoparcs nacionals i internacionals i president del Comitè Científic del Geoparc de la Catalunya Central.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF