La campanya «Bages Tracta’m Bé» impulsada pel Consell Comarcal aconsegueix l’adhesió de tots els ajuntaments, de 450 establiments comercials i la participació de centenars de persones en les activitats d’apoderament i sensibilització

La campanya «Bages Tracta’m Bé» tanca els primers sis mesos amb molt bona valoració i millors expectatives de cara el proper semestre. La iniciativa impulsada pel Consell Comarcal del Bages ha aconseguit un consens polític i social pel que fa a la prevenció dels maltractaments a les persones grans de la comarca, fet que s’ha traduït en la implicació de tots els ajuntaments i l’èxit de les accions promogudes.

L’objectiu de la campanya és el de prevenir els maltractaments a les persones grans i fomentar els bons tractes envers aquest grup d’edat. Pretén contribuir a la prevenció i sensibilització d’aquesta problemàtica fomentant la reflexió i el debat social sobre l’envelliment digne i la cura de les persones grans, així com el seu apoderament.

Els 29 municipis que conformen l’Àrea Bàsica del Bages i l’Ajuntament de Manresa s’han adherit a la campanya i han contribuït a la difusió de la mateixa. El conseller de l’Àrea d’Acció Social, Albert Marañón, ha explicat que «el Bages Tracta’m Bé suposa un clar canvi de paradigma. Passar de tenir resposta a situacions urgents a prevenir el sorgiment, amb la determinació que és la millor manera d’acabar amb la problemàtica. Convençuts i convençudes que ni ho volem ni ho podem fer sols i que només amb la implicació de totes les àrees i administracions de les persones grans però també agents privats com els comerços aconseguirem un gran impacte en la campanya».

450 Espais amb Tracte

Una de les accions de la campanya que ha aconseguit més bona resposta ha estat la dels «Espais amb Tracte». Aquesta iniciativa consisteix en que els establiments comercials, equipaments i serveis de la comarca esdevinguin espais on les persones grans se sentin ben ateses i puguin advertir de situacions on es produeixi alguna situació de discriminació o maltractament. Actualment 450 comerços i altres espais del Bages s’han adherit a aquesta proposta i gràcies a la seva tasca i criteri s’han derivat a Serveis Socials deu casos de possibles maltractaments. El Consell de les Persones Grans ha decidit recentment dedicar més esforços per incrementar-ne el nombre i aconseguir que n’hi hagi a més municipis de forma equilibrada.

Un cas singular és el de Castellbell i el Vilar, on més del 90% dels establiments del municipi han esdevingut Espais amb Tracte. L’alcaldessa de Castellbell i el Vilar, Montserrat Badia, ha explicat que «des de la proximitat i el vincle hem aconseguit que pràcticament tot el municipi estigui conscienciat per oferir bons tractes a les persones grans». Com a exemple de fruits de la campanya, Badia ha explicat que «sobretot hem detectat dificultats de les persones grans per comprendre els serveis bancaris i actualment estem treballant amb les entitats perquè ofereixin una millor atenció».

Els infants es mobilitzen contra els maltractaments

El Consell d’Infants del Bages s’ha dedicat aquest curs a entendre el procés d’envelliment i la situació social en la que es troben molts dels seus familiars, veïns i veïnes. Així, es va decidir que el lema del seu projecte d’enguany fos «Valora’m, respecta’m i estima’m», i es van escollir diverses situacions de maltractament per denunciar en forma de vídeo. Un centenar d’infants es van implicar en el projecte i el resultat han estat 14 vídeos on representen males praxis i bons tractes envers les persones grans. Els vídeos aporten un missatge de denúncia i conscienciació social. Aquest material està disponible a la plataforma de vídeos en línia Youtube i es farà servir pels centres escolars per treballar el procés d’envelliment i el respecte cap a les persones grans.

El conseller de l’Àrea d’Educació, Eloi Hernàndez, ha explicat durant la roda de premsa que «els nens i nenes han mostrat un alt nivell d’implicació i el resultat és excel·lent. Un exemple més de la societat cohesionada i de la rellevància del Consell d’Infants en la nostra comarca».

L’OCIC apodera la gent gran

Una altra de les accions rellevants de la campanya han estat els tallers d’autoprotecció financera que ha realitzat l’Oficina Comarcal d’Informació al Consumidor a diversos municipis del Bages. Els tallers han consistit en donar consells clau per tal que les persones grans tinguin un control dels seus ingressos i les seves despeses, entenguin les factures que els arriben i estiguin alerta de possibles fraus ja sigui per part de presumptes comercials que es presentin en persona al domicili o truquin per telèfon. En total han assistit a aquests tallers 280 persones d’11 municipis de la comarca.

El conseller de l’Àrea de Suport als Municipis, Enric Forcada, ha explicat que «vam detectar un augment del 100% de les reclamacions sobre les activitats comercials en domicilis el darrer any, moltes per part de les persones grans de la comarca, fet que ens va portar al disseny d’aquestes accions. Les persones grans ens han mostrat el seu agraïment a la vegada que han pogut conèixer els seus drets».

6.000 pòsters distribuïts

Una de les accions destacades en aquest sentit ha estat el disseny i distribució dels 6.000 pòsters amb les «Situacions amb tracte», que mostren episodis de maltractament i també de bon tracte envers la gent gran. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa i el Consell de la Gent Gran del Bages, s’han dissenyat sis situacions que protagonitzen persones grans de la comarca: tres d’elles amb gent de Manresa com a figurants i les tres restants amb persones d’Artés, Sant Mateu de Bages i Sant Vicenç de Castellet.

A partir del setembre es reprenen les accions de la campanya, amb l’objectiu d’aconseguir encara més implicació social. Així ho ha expressat per tancar la roda de premsa la regidora de Cohesió Social de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, que ha expressat que «ens queda molta a feina a fer però la suma ens permet donar un pas endavant per conscienciar al conjunt dels veïns i veïnes, i aconseguirem que el bon tracte a les persones grans sigui una realitat generalitzada a la comarca».

Novetats de cara el proper curs

En concret, s’han programat més tallers d’autoprotecció financera als municipis de Castellnou de Bages, Manresa, Castellbell i el Vilar, Sallent i Castellfollit del Boix. A més, el 29 de setembre s’estrenarà l’obra de teatre «Escenes amb Tracte», a càrrec de l’Esplai Artesenc i el Teatre Nei a l’Auditori de Navarcles.

Pel que fa a la vessant educativa, el proper curs es posaran en marxa les «Aules amb Tracte». Es tracta d’un projecte transversal en el qual es proposen activitats adreçades als tres cicles de primària i s’estructura en diverses activitats.

Per últim, la Comissió tècnica d’envelliment actiu de la Catalunya Central en el marc de la Campanya Tracta’m Bé ha elaborat diversos materials de la línia Professionals amb tracte de l’àmbit social i sanitari en format desplegable i pòsters per tal de promoure les situacions de bon tracte a les persones grans entre els professionals d’aquests àmbits. Aquests materials es difondran per la Catalunya Central.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF