Aquesta iniciativa, impulsada i dissenyada pel Grup Motor del protocol per a la prevenció i la intervenció en l’absentisme escolar a la comarca del Bages, s’adreça a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO dels instituts de secundària públics i concertats del territori.

El Consell Comarcal del Bages, conjuntament amb l’Ajuntament de Manresa, proposa el concurs de curtmetratges ‘A l’Insti: vine avui, torna demà’, una acció que té com a objectiu donar valor a l’assistència als centres educatius d’ensenyament obligatori, tot remarcant els valors i aprenentatges positius que els i les adolescents adquireixen quotidianament durant el seu període escolar. Per conèixer amb més detalls les bases reguladores del concurs, podeu consultar aquest document.

Aquesta actuació, emmarcada en el protocol per a la prevenció i la intervenció en l’absentisme escolar a la comarca del Bages, vol potenciar la creativitat i participació de l’alumnat i, alhora, implicar-los directament en les tasques de dinamització i sensibilització sobre la importància de l’èxit escolar com a factor de cohesió social. El conseller de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadana, Albert Marañón, destaca que “l’abordatge de l’absentisme escolar implica la necessitat d’un treball col·lectiu i transversal que respongui a la necessitat de garantir que infants i joves puguin exercir el seu dret a l’educació; només des de la prevenció aconseguirem reduir aquesta problemàtica”.

Absentisme escolar al Bages

La presentació de la campanya s’ha celebrat aquest 11 de desembre a la seu del Consell Comarcal del Bages i ha comptat amb la presència d’Albert Marañón, conseller de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadana, Eloi Hernàndez, conseller de l’Àrea d’Educació, Cultura, Joventut, Esports i Comunicació, Mercè Rosich, regidora d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Joan Ramon Menach, fiscal de l’àrea de Manresa-Igualada i referent del protocol d’absentisme escolar en matèria de justícia, Elisa Altimiras, directora de l’Institut Cal Gravat, i Jordi Martínez, president de la Junta directiva de l’Associació de Caps i Comandaments de Policies Locals de Catalunya (ACCPOLC-BBS).

Durant l’acte, al marge de presentar la nova campanya, també s’ha exposat l’informe de dades d’alumnes amb absentisme regular o crònic a la comarca del Bages durant el curs 2016/17. Dels casos recollits, 344 alumnes, el percentatge més elevat es concentra en el primer curs d’educació infantil, representant un 16% del total, i en el tercer curs d’educació secundària, amb un 14%. A excepció d’aquests alumnes de P3 i 3r d’ESO, on el percentatge de casos d’absentisme arriba al 3% del total d’alumnes matriculats, a la resta de cursos el percentatge és de l’1%. A més, dels casos d’absentisme crònic (63) durant el curs 2016/17, dos es van haver de derivar a Fiscalia.

Vídeo promocional del concurs de curtmetratges

El Consell Comarcal del Bages ha presentat també el vídeo promocional de la campanya, un emotiu document audiovisual on apareixen exalumnes que es retroben amb els seus antics professors i professores, recorden com els va marcar la seva etapa escolar i recalquen la importància i el valor de l’assistència als centres educatius. En aquest sentit, el Consell Comarcal vol fer un agraïment especial a l’Institut Cal Gravat de Manresa per cedir les instal·lacions per a la filmació de les imatges i també a totes les persones que, de manera desinteressada, han fet possible l’enregistrament d’aquest vídeo. Per visualitzar-lo, podeu accedir al canal de Youtube.

Després de penjar lones a l’entrada de tots els centres de primària i secundària per cridar l’atenció d’infants, joves i famílies, el concurs de curts ‘A l’Insti: vine avui, torna demà’ esdevé una segona part d’aquesta campanya que té la voluntat de fer visible i difondre els valors i aprenentatges positius que aporta a infants i adolescents el fet d’assistir als centres educatius i prevenir l’absentisme escolar.

Per participar en el concurs, adreçat a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO dels instituts de secundària públics i concertats de la comarca, s’hauran d’enviar les propostes a ssocials@ccbages.cat entre el 8 de gener i l’1 de març. L’entrega de premis als guanyadors tindrà lloc a finals de març del 2018 en una sessió oberta a tots els participants i els centres educatius de referència i en el qual es farà una projecció dels curtmetratges seleccionats. Per a més informació sobre les bases, la temàtica, els formats acceptats i els premis del concurs, podeu descarregar aquest document.

Per últim, el conseller Eloi Hernàndez també ha destacat la importància d’aquesta responsabilitat compartida en l’abordatge de l’absentisme escolar i ha encoratjat els centres i alumnes a participar en una campanya amb molts al·licients per al col·lectiu juvenil.

2017-12-11T14:55:50+00:00 dilluns, 11 de desembre de 2017|