El Consell ha destinat 300.000 euros a incentivar la creació de nous llocs de treball donant ajuts a empreses i Ajuntaments del Bages per a la contractació de persones que s’havien quedat a l’atur

64 persones del Bages usuàries de Serveis Socials per haver-se quedat sense feina s’han reincorporat al mercat laboral a través del projecte Rubik per l’ocupació social, liderat pel Consell Comarcal del Bages. Amb 300.000 euros d’ajuts per a empreses i Ajuntaments, s’han creat 64 nous llocs de treball a la comarca, per un mínim de 6 mesos, i alguns dels beneficiaris ja tenen ara un contracte de continuïtat, un cop esgotat el termini del Rubik.

Els candidats han estat escollits pels mateixos professionals de serveis socials i els i les insertors/es laborals dels municipis del Bages, ja que havien de ser persones amb expedient obert a serveis socials a causa de la pèrdua del lloc de treball. El finançament del projecte va a càrrec de la Diputació de Barcelona dins del “Programa complementari de garantia de la cohesió social”.

En total, 28 persones han trobat feina en 16 empreses diferents del Bages; i 36 persones han començat a treballar en algun dels 26 Ajuntaments de la comarca que també han entrat a la convocatòria Rubik. Els sol·licitants podien rebre ajuts d’entre 2.000 i 5.200 euros per a la contractació d’una persona a 6 mesos a jornada completa, per fer front a un elevat percentatge de la despesa del salari i de les cotitzacions a la Seguretat Social.

El Rubik ha impactat molt favorablement en els perfils amb majors dificultats d’inserció laboral,  ja que la mitjana d’edat de les persones que s’han contractat ha estat de 42 anys. El 55%, majors de 40 anys. La majoria sense estudis de nivell mitjà  o superiors i amb una situació d’atur de llarga durada de més de dos anys.

El conseller comarcal d’Acció Social, Albert Marañón, ha explicat que “estem molt satisfets dels resultats, perquè tenim 64 persones que, si no hagués estat pel projecte Rubik, difícilment haurien trobat feina. La reinserció laboral els millora la vida present, les perspectives de futur, i impacta positivament també en els seus entorns familiars”. Els 6 mesos de contracte incideixen en els subsidis posteriors, ja que els asseguren ingressos durant els 21 mesos posteriors a la finalització del contracte.

Dels 64 llocs de treball, 55 són llocs de treball sense qualificar, que no requereixen formació específica. I els 9 restants han estat llocs de treball que requerien com a mínim una formació de grau mitjà, com auxiliar administratiu o mecànica.

Alguns dels perfils més freqüents a la borsa de treball (que s’ha situat en 418 persones) han estat: paletes, operaris de producció, vigilants, encofradors, xofers, dependents, operaris de manteniment industrial, pintors, repartidors, caixers, administratius, peons de metall, auxiliars de geriatria, comercials, conserges, etc.

Les empreses que han contractat persones a través del projecte Rubik són del Pont de Vilomara i Rocafort, Manresa, Sant Fruitós de Bages, Santpedor, Sant Vicenç de Castellet, Súria i Navarcles. Els Ajuntaments que també han accedit al programa són: Aguilar de Segarra, Artés, Avinyó, Balsareny, Callús, Cardona, Castellbell i el Vilar, Castellfollit del Boix, Castellgalí, Castellnou de Bages, El Pont de Vilomara i Rocafort, Fonollosa, Marganell, Mura, Navarcles, Rajadell, Sallent, Sant Feliu Sasserra, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor, Sant Mateu de Bages, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Súria i Talamanca.

El projecte Rubik

El projecte Rubik per l’ocupació social va ser ideat i liderat pel  Consell Comarcal del Bages, que hi ha dedicat 300.000 euros, per crear nous llocs de treball per a persones amb expedient obert a serveis socials a causa de la pèrdua del lloc de treball. Cada empresa o Ajuntament podia optar a un ajut diferent, segons les condicions de contractació (que en cap cas podien ser inferiors al salari mínim interprofessional) i també segons quin tipus d’empresa sigui, ja que les entitats del tercer sector o empreses petites optaven a ajuts més elevats que les empreses més grans.

Es tracta d’un projecte transversal entre les àrees de Desenvolupament comarcal i Acció Social, del Consell, per incentivar econòmicament la contractació de persones en situació de vulnerabilitat social, crear nous llocs de treball i empoderar a les persones en el seu procés d’autonomia econòmica i autoestima personal.

El conseller Marañón, que ja ha avançat que es vol donar continuïtat ha aquest projecte, ha destacat dos aspectes que diferencien el Rubik d’altres projectes semblants: “està enfocat únicament i exclusivament a usuaris de Serveis Socials, i el requeriment era un contracte de mínim 6 mesos”. També ha assenyalat que totes les persones que van formar part de la borsa han passat per uns processos d’assessoria i acompanyament que “els han donat més habilitats i eines, i ara estan més preparades per tornar a entrar al mercat laboral”.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF